
COMMON QUESTIONS FOR CORPORATE GREEN POWER PROGRAMME NO. 1

No. Category Common Questions Answers 

1 Accessibility for interconnection What are the interconnection points allowed for the programme? Please refer to the Single Buyer website as per clause 7.2 (i) or please consult 

with TNB Grid/DN.

2 Accessibility for interconnection Is there any limit for export capacity of a Solar Power Plant for connection to:

- Transmisson network?

- Distribution network?

The capacity for solar power plant shall be between 5MW to 30MW only as 

specified in Clause 7.1. Plant categorisation will be based on Guidelines for NEDA.

3 Accessibility for interconnection Can one Solar Power Plant be connected to more than one injection point due to 

capacity constraints at one injection point?

One SPP is connected to one interconnection point. 

4 Application of BESS In terms of criteria of the capacity of the BESS which shall be able to support 1 hour 

of full export capacity, is it referring to the usable capacity at Beginning of Life 

(BOL), and does this usable capacity at BOL must be available over the project 

lifetime (how long is the project lifetime?)

It is the decision of SPP and CC in order to meet their need and demand. 

5 Commercial arrangement 

between SPP and CC

What is the content required in the MOU? Do parties need to disclose the price 

information? Can there be changes in the Corporate Customers and the quantity of 

offtake between application/submission of CGPP?

Applicants shall seek their consultant/legal advise on the MOU for the 

commercial arrangement between SPP and CC. 

The quota allocated is firm.

6 Commercial arrangement 

between SPP and CC

As an alternative to MOU and CGPA, can participant submit other document such 

as:

- Letter of intent between SPP and CC?

- term sheet of the CGPA?

Clause 8.6(d) of the Guide stated that only CGPA or MOU is accepted.

7 Commercial arrangement 

between SPP and CC

If Electricity Utility Company has to ensure that the demand of the CC will always 

be met, does it mean that CC need to guarantee on the consumption? Will this be a 

requirement in the CGPA?

The CGPA is to include the obligation of CC to consume energy generated from 

the plant.

8 Commercial arrangement 

between SPP and CC

Who will owns Carbon credit/certificate? Is it Solar Power Plant or Corporate 

Customers? Can it be sold to Corporate Consumers or traded on other platforms?

The green attributes will be owned by SPP. It is the decision of SPP to trade the 

certificate as part of project package. 

9 Commercial arrangement 

between SPP and CC

Is the settlement P3 be on monthly basis or quarterly or yearly basis? It depends on both parties as decided in the respective CGPA.

10 Commercial arrangement 

between SPP and CC

Are there any additional guidelines on the minimum requirement of the MOUs that 

are to be signed with the offtakers?

Applicants shall seek their consultant/legal advise since it is a commercial 

arrangement between SPP and CC. 
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11 Commercial arrangement 

between SPP and CC

Is there any standard CGPA to be provided by ST or Single Buyer? Applicants shall seek their consultant/legal advise since it is a commercial 

arrangement between SPP and CC. 

12 Commitment Bond What is the value of Commitment Bond, beneficiary of the Commitment Bond, 

validity period of the Commitment Bond and format?

Please refer to the Appendix 5 and 6 of the Guide. 

13 Commitment Bond Is applicant required to provide a Commitment Bond together with the application? Yes. Please refer to section 8.10 of the guide.

14 Eligibility criteria of CC If a qualified Corporate Consumer has a maximum demand of more than 30 MW, is 

the Corporate Consumer allowed to participate in CGPP with multiple Solar Power 

Producers? 

Please refer to Clause 5.6 of the Guide. 

15 Eligibility criteria of CC Is a CC allowed to sign with more than 1 SPP for this CGPP? Assuming the CC 

demand more than 30MW.

Please refer to Clause 5.6 of the Guide. 

16 Eligibility Criteria of CC If a consumer is operating multiple sites in different addresses, and with different 

Electricity Utility Company account numbers, do we consider the consumer as a 

single Corporate Consumer?

 One (1) CC is defined as 1 registered account holder. 

17 Eligibility Criteria of CC Can a Group of Companies registered as CC for CGPP?  One (1) CC is defined as 1 registered account holder. 

18 Eligibility Criteria of CC A CC shall be in manufacturing or service industry.  Can a company owning 

warehouses participate as CC?

Please refer to the definition of commercial and industrial consumer of Tenaga 

Nasional Berhad.

19 Eligibility Criteria of CC If a company is a corporate group,are the subsidiaries companies in the group 

considered as individual CC? 

Each subsidiary in the group with a registered account holder is considered as a 

CC.

20 Eligibility Criteria of CC Is MD is referred to the TNB meter? Can SPP declare in CGPP based on the CC MD 

declared with TNB (existing bill)?

For existing customer, the MD for CGPP is up to the declared MD in the electricity 

agreement. 

21 Eligibility Criteria of CC For a CC to have good track record for 3 years, does it mean that the CC has to be 

profitable? 

Yes. 

22 Eligibility Criteria of CC For a new customer to be eligible to be a CC, what is the proof required for CGPP 

submission to show that the CC is a committed future consumer.

Please refer to Appendix A2, Clause 7.0 and 8.0 of the Guide. 

23 Eligibility Criteria of CC For one application, can combination of MD consists of different account holders 

amounting to 1MW (with each account holder having MD less than 1MW each).

No.

24 Eligibility Criteria of CC For a new customer, how to determine the MD? For a new customer, the MD for CGPP is up to the declared MD in the official 

supply application submission to TNB.
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25 Eligibility Criteria of CC Does the  total capacity of the maximum demand (MD) of the Corporate 

Consumers are referring to the declared MD or the current MD of the customer?

For existing customer, the MD for CGPP is up to the declared MD in the electricity 

agreement. 

26 Eligibility Criteria of CC Could local company be qualified? Please refer to Clause 7.0 to be complied with.

27 Eligibility Criteria of SPP Can a sister company to Company A (with existing FiT project) and Company B 

(with existing LSS project) eligible to apply for this CGPP as SPP?

Yes, subject to Clause 7.1 of the Guide. 

28 Eligibility Criteria of SPP What are the other criteria of Lead Member besides the equity interest? The Lead Member criteria is as stated in Clause 7.2 of the Guide. 

29 Eligibility Criteria of SPP Are two solar power plants under 1 SPP (1 company), to be constructed on one 

land allowed to pacticipate in CGPP. 

Only one solar power plant is allowed for one SPP. Please refer to Clause 8.2 of 

the Guide.

30 Eligibility Criteria of SPP Can participant use the Local and relevant Authorities comments/no objection 

letter (year 2019) on the development of the solar PV project obtained for the 

submission of LSS3 and LSS4 for CGPP submission?

Applicant to provide current documentation from relevant Authorities.

31 Eligibility Criteria of SPP Can SPP submit application for more than 1 solar power plant? And each 

submission is with different sets of CC.

Clause 8.4 of the Guide stated that an applicant can only submit one application 

with a solar power plant with export capacity from 5MW to 30MW.

32 Eligibility Criteria of SPP Can SPP submit 2 or more applications for a single CC, as long as the CC have the 

required Maximum Demand?

Please refer to Clause 5.6 of the Guide. 

33 Eligibility Criteria of SPP If the SPP is newly incorporated and has no 3 years of audit financials, is the SPP 

eligible to participate?

No. Please refer to Clause 7.2(f) of the Guide.

34 Eligibility Criteria of SPP For SPP credit worthiness, is there a guideline on the evaluation of credit 

worthiness?

Please refer to Clause 7.2 of the Guide.

35 Eligibility Criteria of SPP Referring to Clause 7.2(e): The company or a member of the consortium shall be 

with at least three (3) years relevant experience in financing, development, 

implementation and operation of large solar PV plant with capacity not less than 

1MW:

Can a company submit experience in financing, development, implementation and 

operation of other large conventional power plant (more than 100MW) to meet 

the eligibility criteria. 

Clause 7.2 of the Guide is eligibility criteria. Company or member of consortium 

shall have that experience. 
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36 Evaluation Criteria Please confirm if the selection of the successful applicant will be on: 

a.	First-come-first-serve basis, based on availability of 600MW quota; or

b.	Evaluation of all proposals received, after 6 February 2023

Please refer to Clause 8.2 of the Guide.

37 Evaluation Criteria Please provide the evaluation criteria of the successful applicant. Please refer to Clause 7.0 and 8.0 of the Guide.

38 Financing Can Solar Power Producer submit financing letter of support from foreign financial 

institutions?

Clause  7.2(e) of the Guide stated that SPP shall secure financing from local 

financial institutions. Thus, letter of support from local financial institution is 

required.

39 Financing Is the financing terms sheet from financial institutions required, or a letter of 

support is sufficient?

Clause 8.6(h) of the Guide stated that applicants shall submit letter of support 

with terms sheet from financial institutions.

40 Financing Can we clarify if a full financial model needs to be submitted, or it is sufficient to 

provide the parameters required in Appendix A3?

There is no requirement on full financial model. Please fill up relevant form as 

required.

41 Fee and charges Will there be any backfeed charge in CGPP? If have, what is the rate? Yes. Please refer to EUC on the rates.

42 Fee and charges Will the CGPA require Electricity Utility Company's approval on the CGPA terms and 

pricing?

No, it is not required. 

43 ICPT In the CGPP, would it be the corporate customer will be exempted from Imbalance 

Cost Pass- Through(ICPT).

There is no exemption for ICPT under CGPP.

44 Incentives to players Any tax incentives/allowance from the government that SPP eligible to apply? Please refer to your tax consultant.

45 Incentives to players What will be the benefit of CC participate in CGPP besides the Green Credits? Is 

there any electricity cost saving (net offset)?

The CC and SPP shall evaluate the benefit of the program respectively. 

46 Merit on BESS application Will a high tariff affect the scoring of the submission. How it will be scored? Based on the structure of CGPP program, the SPP is subject to SMP. 

47 Merit on BESS application Is there any financial compensation offered, or preferential treatment of the 

application for the inclusion of BESS?

Is there any extra advantages for SPP to be evaluated if BESS is being installed.

Will there be a tariff paid for i.e ancillary services?

No financial compensation and preferential treatment, merits/advantages for 

SPP with BESS during evaluation or ancillary services related tariff to be paid.

The project developer shall assess the merit of BESS based on the system design, 

energy production and export, investment etc. 
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48 NEDA category Please confirm the NEDA Category of the Solar Power Producer, whether a Large 

Merchant Generator or a Price Taker .

Please refer to Guidelines for NEDA on the categories associated to it.

49 NEDA participation after contract 

termination

If the Virtual Power Purchase Agreement (VPPA) between the SPP and CC is only up 

to 15 years, can SPP participate in the existing NEDA programmes under Price 

Takers category [Item 7.2 (b)(iii) of NEDA Guideline] from year 16th and onwards? 

SPP need to have CC to continue with the CGPP programme. Government has 

decided that solar project through NEDA mechanism should only be through 

CGPP.

50 NEDA participation after contract 

termination

If the VPPA between SPP and CC being terminated on xx years by the CC, and 

should it occur, can SPP participate in the existing NEDA programmes under Price 

Takers category [Item 7.2 (b)(iii) of NEDA Guideline] ?

SPP need to have CC to continue with the CGPP programme.

51 Preliminary check/study/PSS What kind of supporting document to show preliminary check with the Electricity 

Utility Company on the availability of interconnection to the electricity supply 

system? When should the applicant conduct power system studies?

Clause 8.6(e) of the Guide stated that applicant shall submit documental proof on 

the availability of interconnection to the electricity supply system and shall 

ascertain with the EUC that there is no constraint in evacuation of power through 

preliminary check with the EUC. 

Power System Study is required upon acceptance of offer by the applicant and 

submission of NEDA application. 

52 Preliminary check/study/PSS What is the procedure for this preliminary check on availablity of the connection?

33kV and below: submit to TNB Distributed Generation?

132kV: submit to TNB Grid?

Please refer to the Single Buyer website as per clause 7.2 (i) or please consult 

with TNB Grid/DN.

54 Structure of 

shareholder/company/consortium 

to participate

Can a company submit more than one application, provided that the cumulative 

share of the company in each submitting applicant/Solar Power Producer is below 

or equal to 100%? 

Clause 8.4 of the Guide stated that an applicant can only submit one application. 

The applicant in this CGPP shall be the SPP. 

Please also refer to Clause 7.2 (b) for participation of a company in more than 

one submission.

55 Structure of 

shareholder/company/consortium 

to participate

Can an applicant submit more than one application, but not exceeding a total of 

30MW export capacity in aggregate? 

Can a company form more than one consortium with different JV partners, and 

each consortium will only submit one application?

Clause 8.4 of the Guide stated that an applicant can only submit one application. 

The applicant in this CGPP shall be the SPP. 

Please also refer to Clause 7.2 (b) for participation of a company in more than 

one submission.
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56 Structure of 

shareholder/company/consortium 

to participate

Can foreign company submit more than one application? E.g. 49% + 49% or 30% + 

30% + 40%. 

Clause 8.4 of the Guide stated that an applicant can only submit one application. 

The applicant in this CGPP shall be the SPP. 

Please also refer to Clause 7.2 (b) for participation of a company in more than 

one submission.

57 Structure of 

shareholder/company/consortium 

to participate

Can CC that have multiple subsidiaries participate in CGPP? Is it consider as one CC?  One (1) CC is defined as 1 registered account holder. 

59 Structure of 

shareholder/company/consortium 

to participate

With regards to the 51% equity interest, will it be inclusive of any type of shares, 

such as preference shares and ordinary shares? 

Equity interest is the ordinary shares. 

However, preference shares are allowed via non-convertible preference shares 

with debt characteristics and no voting rights are allowed.

60 Technical documents submission Can we clarify if drawings and layouts of the PV plant and interconnection should 

be submitted as part of the application?

Please refer to the applicant/SPP responsibility under Clause 8.0 of the Guide.

61 Tenure of contract How long is the Plant Operation Period? The plant operation period is not more than 21 years but not less than the CGPA 

term. 

62 Tenure of contract What is the duration of the generating license? Generating license is not more than 21 years. Please refer to Guidelines on 

Licensing in ST's website.

63 Withdrawal of CC What happen if the CC withdraw before the CGPA been signed off (within 3 months 

period after submission)?

Applicant is then not eligible to participate in CGPP without CC and commitment 

bond will be forfeited. 

64 Others Is there any guideline on the CGPP? Information guide for CGPP is available in ST's website.

65 Others Where can the Application forms be obtained? Application submission as per required under Clauses 7.0 and 8.0. Relevant forms 

(Appendix A1-A6) are available  in the Guide.

66 Others Could we have a more detailed description of “manufacturing” and “services” 

definition for the corporate offtakers please?

Please refer to the definition of commercial and industrial consumer of Tenaga 

Nasional Berhad.
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